Kryptovaluta Aktier

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er virtuelle eller digitale penge, som tager form som enten tokens eller såkaldte coins. Selvom nogle få typer af kryptovalutaer er at finde i den fysiske verden i form af for eksempel kreditkort, så er bundlinjen altså, at kryptovaluta er virtuelt, og dermed fuldstændigt uhåndgribeligt. Ordet ‘krypto’ i kryptovaluta refererer til den komplicerede kryptografi, som muliggør både oprettelsen og behandlingen af digitale valutaer og transaktioner på tværs af systemer. 

Et andet særlig karaktertræk ved kryptovaluta, er decentraliseringen af systemet. Kryptovalutaer udvikles i blokke via minedrift, hvor teams over hele verden indbygger mekanismer til at sætte nye kryptovalutaer i omløb. Al verificering og kontrol sker af individer fordelt over hele verden. Denne decentraliserede opbygning betyder, at kryptovalutaer er designet til at være fri fra statslig manipulation og kontrol. 

Alle kryptovalutaer, som er blevet opbygget baseret på den grundlæggende Bitcoin, bliver kaldt for altcoins. Nogle altcoins har forsøgt at lancere sig selv som bedre og modificerede udgaver af Bitcoin, men til den dag i dag har ingen andre kryptovalutaer udvist samme sikkerhedsniveau som Bitcoin har. I januar 2022 var der mere end 8000 kryptovalutaer at finde online. Og mængden af alt coins udvides konstant.   

Kryptovaluta og aktier – der er en forskel

Når du vil investere er det vigtigt at huske på, at der er en forskel mellem kryptovaluta og aktier. For selvom begge kan købes online via apps, så er der forskel på naturen af hver komponent. 

En aktie er en brøkdel af ejerandelen i en virksomhed. Det vil sige, at grundlaget for din investering er værdiansættelsen for en virksomhed. Med din ejerandel har du som aktionær et krav på virksomhedens aktiver og pengestrømme, hvilket er dén værdi, som tillægges din aktie. Med andre ord stiger din aktie i værdi, når virksomheden har klaret sig godt over tid. Aktiens værdi kan falde og stige alt efter investorers vurdering af virksomhedens fremtidige succes. Hvis en virksomhed formår at øge sit overskud på længere sigt, så stiger aktiens værdi. Omvendt kan en akties værdi også stige, hvis mange investorer udviser interesse på samme tid, men herefter kan den falde igen, hvis de samme investorer ikke ser hurtig vækst hos virksomheden. Derfor anbefales det oftest ved investeringer af aktier, at kigge på den generelle tendens og virksomhedens generelle forøgning i overskud.

En kryptovaluta tager til gengæld ikke form i den fysiske verden, men er en digital valuta, som giver brugere mulighed for at sende penge via decentraliserede netværk. Værdien af kryptovaluta baserer sig ikke på aktiver eller pengestrømme, men er i stedet udelukkende baseret på spekulation, som drives af følelser. I bund og grund stiger en kryptovaluta i værdi, hvis mange håber om at flere vil købe den i fremtiden. Omvendt, hvis følelsen for en håbefuld fremtid falder, så vil værdien af en kryptovaluta falde, da der ingen interesse udvises til den.   

Bør du investere i kryptovaluta eller aktier? 

Der er flere parametre at overveje, når du skal beslutte dig for, om du vil investere i kryptovaluta eller aktier. 

  • Risici og sikkerhed. 

Du bør overveje, hvor villig du er til at tage en chance, og om din risikotolerance er høj eller lav. Ved aktier er værdien fuldstændig afhængig af en virksomheds præstation på lang sigt. En aktie i en virksomhed kan kun blive fuldstændig værdiløs, hvis alle investorer sælger deres aktier og presser prisen så langt ned, at virksomheden går konkurs. Volatiliteten med aktier er høj, så aktier kan stige og falde hurtigt og meget i værdi. 

Omvendt er kryptovaluta ikke understøttet af andet end følelser, og dermed kan en kryptovaluta hurtigt miste dens værdi fuldstændigt, hvis den ikke er understøttet af nogen. Derfor er volatiliteten meget drastisk, og værdien kan stige og falde op få dage. Hvis du er tvivl kan du få nogle gode investeringstips på Cryptoex og få et større overblik over markedet. 

  • Tidshorisont. Afhængigt at, hvor hurtigt du vil have dine penge udbetalt, bør du vælge aktier eller kryptovaluta med omhu. Ved aktier kan du have en portefølje af aktier, som gør dem mindre volatile, og dermed har disse ofte en mere stabil tendens for en langtidsinvestering. 

For kryptovaluta, hvor der kan forekomme drastiske ændringer på kort tid, er langtidsinvestering også oftest sikrere, da den drastiske volatilitet før dem uegnede til kortsigtede investeringer.  

Sådan kan du købe og sælge kryptovaluta

Der er forskellige måder du kan investere i kryptovaluta på. Nogle kryptovalutaer tillader dig at købe dem med penge, hvorimod andre kun kan købes med Bitcoins eller anden kryptovaluta. Fælles for alle køb af kryptovalutaer er, at du skal oprette en online ‘pung’, hvor du kan opbevare dine altcoins. Denne ‘pung’ kan du finde i form af online apps, som fungerer ligesom en online børs. Du kan oprette en konto og overføre dine rigtige penge til din konto. Herfra kan du så bruge dine penge til at købe kryptovaluta og lade disse blive i din online pung. 

Når du skal finde en online pung, så er der to muligheder: Traditionelle mægler konti eller kryptovaluta mæglere. De traditionelle mægler konti er en anden måde blot at snakke om online aktiemarkedet, hvor du med din konto kan vælge at investere dine penge i aktier eller i kryptovalutaer. Disse har oftest et begrænset udvalg af kryptovalutaer, som du kan investere i. Omvendt er en kryptovaluta mægler en online platform, som udelukkende opererer inden for kryptovaluta verdenen, så det er en rendyrket krypto børs, med et bredt udvalg af kryptovalutaer. 

Forskellen på kryptovaluta og tokens

Der er forskel på det som kaldes kryptovalutaer og tokens. En kryptovaluta er beregnet til at blive anvendt til betalinger. Idéen er, at de kan anvendes til at overfører værdi på tværs af et decentraliseret netværk af brugere. De fleste altcoins er skabt på denne måde, og bliver nogle gange refereret til som værdi tokens.

Men der findes mere end blot kryptovaluta. For tokens er blockchain baseret, og er blevet skabt med en anden hensigt end at fungere som penge. Nogle tokens kan være udstedt som et indledende mønt tilbud, som kan være knyttet til værdien af en virksomhed eller et projekt. Disse kaldes for sikkerheds tokens, med reference til sikkerheden i en slags værdipapirer i en virksomhed.

Andre tokens kan have andre funktioner. En token kan for eksempel give folk mulighed for at dele filer på tværs af et decentraliseret netværk, eller leverer en decentraliseret DNS-tjeneste til internetadresser. Disse kaldes også for forbrugs tokens.