Undgå pollen i dit vasketøj

Når foråret kommer, bliver mange angrebet af pollenallergi. Den irriterende høfeber sætter sig i øjne, næse og mund. Det hele klør, du kan dårligt trække vejret, fordi næse er stoppet til. Men der er heldigvis et råd, der kan gøre allergikerlivet lidt nemmere: Tør dit tøj indendørs. 

Der er ikke noget så dejligt som friskt, lufttørret tøj. Det er en ren fryd, når man kan mærke, hvordan den friske forårsluft kærligt har omfavnet dit rene vasketøj med sit varme kram. Eller det gælder måske ikke for alle. Slet ikke hvis du er pollenallergiker. 

Hvis du lider af høfeber, er det nemlig slet ikke en god idé at tørre dit vasketøj udenfor. Den pollen, som flyver rundt i luften, sætter sig nemlig i dit tøj. På den måde kommer dit friske vasketøj til at angribe din stakkels næse og dine hårdt udfordrede øjne. Det var næppe meningen med at vaske dit tøj. Derfor bliver du nødt til at tage tørretumbleren i brug eller hænge vasketøjet op indenfor, hvis du bliver angrebet af pollenallergi. 

Du er ikke alene 

Man regner med, at godt og vel en million danskere lider af den irriterende høfeber. Det er altså næsten hver 5. dansker, der hvert forår og sommer skal igennem besværet med allergipiller, øjendråber og næsespray. Men det er svært at sige, præcis hvorfor folk udvikler deres høfeber. 

I nogle tilfælde er det genetisk. Det vil sige, at man arver det fra en af sine forældre. Men det er langt fra sikkert, at du kommer til at arve den irriterende forårsbebuder. Der er nemlig også en masse eksempler på familier, hvor det kun er en person, som er angrebet af høfeber. 

I krig mod pollen 

Høfeberen får ikke bare din næse og øjne til at kløe. Der er også en anden bivirkning, der kan gøre livet særligt slemt for mange allergikere. Træthed er nemlig en af ubehagelige konsekvenser, som påvirker folk med høfeber. Når pollensæsonnen for alvor er i gang, kan man blive træt i løbet af dagen. Det kan gøre det svært at komme igennem din arbejds- eller skoledag. 

Faktisk skyldes de fleste symptomer en reaktion inde i kroppen. Det er nemlig ikke selve pollen, der får det til at klø. Det er kroppens eget immunforsvar, som går til kamp mod den udefrakommende pollen. Immunforsvaret tror nemlig, der er kommet en ubuden gæst. Derfor går det i alarmberedskab og til kamp mod den uønskede gæst. Det er det krigsslag, som du mærker inde i kroppen, når du begynder at nyse, og dine øjne løber i vand. 

Det paradoksale er dog, at pollen meget sjældent er særlig farlig. Immunforsvaret overreagerer altså, når der er pollen i luften. Pollen bekymrer sig sikkert ikke om, at immunforsvaret er ude på at nedkæmpe det. Så det sande offer i denne krig er i virkeligheden dig. Så derfor er der ingen grund til at sætte kroppen i ekstra alarmberedskab. Sørg derfor for, at du ikke lufter dit vasketøj udenfor, når pollensæsonen er gået i gang. Det vil dine øjne og næse takke dig for.